ToiRi 100 vuotta

Toivakan Rivakan historiikki Toivakan Rivakka 1915-2015 julkaistiin heinäkuussa 2016. Jos et ole vielä hankkinut omaa kirjaa, voit ottaa yhteyttä Sisko Minkkiseen minkkinensisko (at) gmail.com

Kirja kertoo Toivakan pisimpään toimineen urheiluseuran vaiheet sadan vuoden ajalta. Parhaat tulokset on saatu yleisurheilussa, josta kirjoitetussa luvussa muun muassa Rivakkaa tunnetuksi tehneet Juhani Manninen, Tapani Häkkinen ja Ritva Metso ovat saaneet ansaitsemansa huomion. Liikuntaolosuhteiden paraneminen ja monipuolistunut lajivalikoima ovat muuttaneet seurassa harrastettavien lajien painopistettä. Viime vuosikymmeninä palloilulajit ovat koonneet suurimmat harrastajajoukot. Rivakan vaiheet liittyvät osaksi paikallishistoriaa ja kulttuurielämää. Yhteistyö muiden paikallisten yhdistysten kanssa on ollut monipuolista. Hyvin tiivistä ja tuloksellista se on ollut Toivakan kunnan liikuntatoimen kanssa. Toivakan Rivakka on tarjonnut viime vuosikymmeninä mahdollisuuksia monenlaisen urheilun harrastamiseen kaiken ikäisille liikkujille ja luonut positiivista asennetta liikunnan harrastamiseen.

Toivakan Rivakan 100-vuotisjuhlanäyttely oli tutustuttavissa kirjaston salissa syys-marraskuussa 2015.

 

Toivakan Rivakan 100-vuotisjuhlaa vietettiin kirpeässä syyssäässä 20.9.2015. Juhlapäivä alkoi jumalanpalveluksella kirkossa klo 10; liturgia ja saarna kirkkoherra Panu Partanen, musiikki kanttori Suvi Sievänen, tekstinlukija Minna-Mari Kivimäki. Korpelan perhehaudalle seppeleen veivät Saara Mynttinen, Veijo Ruokonen ja Marjatta Taipale. Jumalanpalveluksen jälkeen juhlaväki siirtyi herkuttelemaan kahvilla ja täytekakulla koulun ruokasaliin. Kahvituksen aikana ja sen jälkeen seuran puheenjohtaja Pauli Hintikka ja varapuheenjohtaja Terttu Marttila ottivat onnitteluja vastaan koulun auditoriossa.

 

Juhlan koulukeskuksen salissa juonsivat Arja Koriseva ja Kari Hiltunen. Pauli Hintikka toivotti juhlaväen tervetulleeksi ja nauratti yleisöä muisteloillaan polkupyöräilykisoista, voimisteluharjoituksista ja kirkkoherra Korpelan kuulantyönnöstä Perälän pihan kuularingissä. Sekä Hintikan tervehdyssanoissa, Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelän juhlapuheessa että Korisevan ja Hiltusen juonnoissa korostui liikunnan ilo ja yhteiset muistot sekä monet menestyneet urheilijat, jotka ovat vuosien mittaan edustaneet Toivakan Rivakkaa ja Toivakkaa. Iloksemme useat heistä olivat päässeet juhlaan paikalle.

 

Juhlapuheessaan Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä nosti esille monia aktiivisia tekijöitä ja merkittäviä tapahtumia Toivakan Rivakan historiassa. Hän korosti puheessaan vapaaehtoistyön merkitystä, yhdessä tekemisen riemua ja yhteisöllisyyttä urheiluseuratyössä. Urheiluseuraan toivotetaan tervetulleiksi kaikki lapset ja nuoret ja osalla heistä siivet kantavat kilpa- ja huippu-urheiluun asti.  Toivakan Rivakan urheilijoissa näkyy selkeästi koko elämänkaari lapsista veteraaniurheilijoihin sekä hienot esimerkit elämänmittaisesta urheilukipinästä niin kentillä kuin katsomoissa.

 

Juhlassa Tapio Vesander esitti humoristisia näytelmäkatkelmia, Veijo Heinonen lauloi ja soitti kitaraa ja Arja ja Karla Karmala lauloivat juhlan osallistujien sydämiin. Myös Toivakan puhaltajat ja Tähtärit viihdyttivät juhlayleisöä ja tyttöjen tanssiryhmä Jurity esitti vauhdikkaan tanssiesityksen. Historian havinaa -osiossa saimme kuulla tarinoita Toivakan Rivakan alkuvaiheista aina nykypäivään asti ja katsella Pekka Huikon kokoamaa kuvakavalkadia, jossa vanhat tutut, nyt jo hurmaavasti harmaantuneetkin, urheilijanuorukaiset ja -neitoset kisasivat sekä paikallisilla että kansallisilla ja kansainvälisilläkin kilpakentillä. Olavi Jouttijärven päätössanojen jälkeen juhlan huipensi Keski-Suomen kotiseutulaulu.

 

TOIVAKAN RIVAKAN 100-VUOTISJUHLASSA JAETUT ANSIOMERKIT

 

Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi: Pauli Hintikka

Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi: Sirkka Heinström ja Terttu Marttila

Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansiomitali: Kari Niemi

Suomen Urheiluliiton hopeinen ansiomerkki: Sirkka Heinström ja Terttu Marttila

Suomen Aikuisurheiluliiton hopeinen ansiomerkki: Terttu Marttila, Irja Nieminen ja Marjatta Taipale

Pronssinen ansiomerkki: Timo Suomalainen

Toivakan Rivakan viiri: Tauno Hokkanen, Arja Koriseva, Senja ja Erkki Koriseva, Satu Paalanen, Päivi Saarelainen, Marjatta Taipale, Tapani Taipale, Tuomo Tapper ja Jukka Tuliniemi.

Toivakan Rivakan puheenjohtajille puheenjohtajan nuija: Ilkka Hallikainen, Pauli Hintikka, Tapani Häkkinen, Kalevi Jääskeläinen, Terttu Marttila, Kari Niemi, Jukka Seppänen ja Seppo Solanti.